Hoppa till huvudinnehåll

När du använder smärtstillande läkemedel, rekommenderas det att man alltid pratar med läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal och alltid är noga med att läsa och följa bipacksedeln.

Förvara medicin och läkemedel ansvarsfullt

Skrolla ner

Det är viktigt att man förvarar sina läkemedel på ett säkert sätt. Läkemedel som är skadat eller förvaras fel kanske inte fungerar som den ska. Tänk också på att det är viktigt att se till att läkemedel förvaras utom syn- och räckhåll för barn och husdjur.

Att lära sig att förvara läkemedel ansvarsfullt hjälper till att hålla alla i familjen säkra - oavsett om de går på fötter eller tassar!

Om du är som de flesta förvarar du förmodligen läkemedel i badrumsskåpet eller på en hylla i badrummet. Detta rekommenderas inte! Förvaring av läkemedel i badrummet utsätter den för värme och fukt som kan skada dina läkemedel eller göra dem mindre effektiva1.

Det är viktigt att förvara läkemedel på rätt sätt eftersom det säkerställer att läkemedlet fungerar som avsett när du väl behöver dem.

Om du inte förvarar läkemedel på ett ansvarsfullt sätt kan läkemedlet lätt skadas, vilket i sin tur kan orsaka förgiftning eller andra oönskade biverkningar.

Vet du om du förvarar dina läkemedel korrekt? Läs vidare för att lära dig mer om säker läkemedelsförvaring hemma, när du är på språng, runt barn och vad du ska göra om ditt läkemedel har skadats.

Vissa läkemedel har speciella förvaringsanvisningar och måste förvaras i kylskåpet, borta från ljuskällor eller i specifika läkemedelslådor eller i låsbara läkemedelsskåp. Läs alltid instruktionerna i bipacksedeln, paketet eller på receptetiketten. Om du är osäker, kontakta din läkare eller farmaceut.

Kvinna som lagrar matvaror i kylskåp

Skrolla ner

Så förvarar du läkemedel säkert hemma

Att förvara läkemedel säkert hemma är viktigt för att säkerställa att läkemedlet fungerar korrekt men också för att se till att läkemedlet är utom räckhåll för barn. Det mest effektiva sättet att hålla barn borta från läkemedel är att förvara läkemedel i ett låsbart läkemedelsskåp eller i en läkemedelslåda med barnlås och utom syn- och räckhåll för barn.

Många förvarar läkemedel i badrumsskåpet. Detta rekommenderas inte! Förvaring av läkemedel i badrummet utsätter dem för värme och fukt från duschen, badkaret och handfatet som kan skada dina läkemedel eller göra dem mindre potenta2.

Därför rekommenderarn vi att du förvarar dem i ett låsbart läkemedelsskåp eller läkemedelslåda utom syn- och räckhåll för barn.

Är du fortfarande osäker på hur du förvarar läkemedel säkert hemma? Ta då en titt på vår checklista nedan.

Checklista för förvaring av läkemedel2

Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln på läkemedelsförpackningen för att ta reda på exakt var du ska förvara det!

ATT GÖRA

  • Förvara läkemedel på en sval, mörk och torr plats i en läkemedelslåda som du exempelvis ställer i en byrå eller i en garderob.
  • Förvara läkemedel i originalförpackningen eller behållare.
  • Förvara läkemedel i en läkemedelslåda eller i ett låsbart läkemedelsskåp.
  • Förvara läkemedel med barnlås eller säkerhetsspärr och håll dem utom syn- och räckhåll för barn.

ATT INTE GÖRA

  • Förvara aldrig läkemedel nära värme- eller fuktkällor såsom i kök, badrum, handfat eller nära värmeelement.
  • Ta aldrig ut läkemedlen från deras förpackningar eller behållare.
  • Förvara aldrig läkemedel inom syn- och räckhåll för barn.

Hur ska du förvara läkemedel på ett ansvarsfullt sätt när du reser

När man reser är det bäst att alltid ha med sig en läkemedelslåda eller första hjälpen-kit. Kitet bör innehålla vanliga läkemedel för att behandla symtom på influensa eller förkylning, läkemedel som sänker feber eller antihistaminer om du får en allergisk reaktion mot pollen, insektsbett eller annat.

Så här förvaras läkemedel på ett säkert sätt när du reser3?

  • Förvara alltid dina läkemedel i originalförpackningen eller i en behållare.
  • Om du reser utomlands med receptbelagda läkemedel, spara din läkares namn och nummer. Du kan även se till att skaffa ett intyg för dina receptbelagda läkemedel.
  • Förvara aldrig dina läkemedel i handskfacket i bilen eller i bagageutrymmet.
  • Blanda aldrig mediciner i samma behållare, även om det gör det smidigare att resa på det viset.

Så håller du barnen säkra runt läkemedel

Barn kan ta läkemedel av misstag och det kan vara mycket farligt och potentiellt dödligt. Att förvara läkemedel utom syn- och räckhåll från barn i ett barnsäkert läkemedelsskåp eller i en låsbar läkemedelslåda för att undvika detta.

Följ våra tips om hur du håller barn säkra runt läkemedel4:

  • Förvara alltid läkemedel i en barnsäker förpackning utom syn- eller räckhåll för barn.
  • Skruva alltid fast locket ordentligt.
  • Administrera alltid mediciner till barn själv, låt dem inte ta det på egen hand.
  • Kalla aldrig läkemedel för "godis", "sött" eller "juice" framför barn.
  • Lämna aldrig barn utan uppsikt med läkemedel.

Om du misstänker att ett barn har intagit ett läkemedel av misstag eller haft tillgång till ett läkemedelsskåp eller läkemedelsförpackning ring 112 eller Giftinformationscentralen för medicinsk rådgivning. Vid akut förgiftning - ring 112 och begär giftinformation - dygnet runt.

Så hanterar du skadade läkemedel

När du förvarar läkemedel på fel sätt kan förpackningen skadas och utsätta innehållet för luft som kan få medicinen att fungera mindre effektivt eller inte alls eller till och med göra dig sjuk5. Kontrollera alltid att förpackningen är i gott skick utan grova repor eller missfärgningar. Kassera skadade läkemedel.

Kontrollera alltid nedan innan du tar ett läkemedel:6

  • Att läkemedlet finns i originalförpackningen och att förpackningen är i gott skick
  • Läkemedlets utgångsdatum. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad och anges efter EXP eller Utg.dat på läkemedelsförpackningen.

Ta inte:

  • Läkemedel som har ändrat färg, struktur, lukt eller storlek även om läkemedlet inte har passerat utgångsdatum.
  • Tabletter eller kapslar som sitter ihop, är spruckna eller flisade eller känns hårdare eller mjukare än vanligt.
  1. Patient instructions, medlineplus, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000534.htm 23/07//21
  2. Patient instructions, medlineplus, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000534.htm 23/07//21
  3. Storing Your Medicines, Medline Plus, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000534.htm Accessed 28/06/21
  4. Supply, Storage and Safe Disposal of Medicines Policy, NHS, https://www.bcpft.nhs.uk/about-us/our-policies-and-procedures/m/981-medicines-supply-storage-disposal/file accessed 23/08/2021
  5. Paracetamol GDS (v7) – P25 accessed 23/08/2021
  6. Top tips to store medications in the fridge, Medangel, https://medangel.co/blog/top-tips-to-store-medications-in-your-fridge-4681af36f08b/ accessed 23/07/21