När du hanterar din eller din familjs hälsa, inklusive medicinering för smärtlindring, rekommenderas det att man alltid pratar med en farmaceut läkare eller sjuksköterska och alltid är noga med att läsa och följa instruktionerna i bipacksedeln.

The right need

Smärtlindring: En guide till dosering av läkemedel

Även om smärtlindrande läkemedel både kan hjälpa dig att hantera ditt obehag och att må bättre så är det viktigt att ta rätt mängd och att hålla sig till den rekommenderade dosen.

När man lindrar smärta, finns det inte en viss dosering som passar alla. Det som fungerar för en person kanske inte passar en annan. Skillnader i generell hälsa, diet, ålder och gener kan påverka mängden du kan använda av ett läkemedel.1

Så, vilken är den rätta doseringen för att lindra din tillfälliga smärta och värk? Regel nummer ett: Läs alltid bipacksedeln och instruktioner om dosering och förvaring. Om det är någonting du inte förstår eller har några frågor, kontakta din läkare, sjuksköterska eller farmaceut för mer information.

När vi talar om dosering, menar vi hur mycket, hur ofta och hur länge man bör ta läkemedlet. Forskare inom medicin spenderar mycket tid på att just studera vad som är en effektiv dosering av smärtstillande läkemedel. Tar du för lite ger det knappt någon lindring och tar du för mycket kan det ha negativa konsekvenser.

Om du är osäker på vilken dosering som passar dig, rådfråga din läkare, sjuksköterska eller en farmaceut. De kan ta hänsyn till faktorer utöver kön, ålder och vikt. Var noga även med att nämna om du har några allergier, medicinskt tillstånd eller tar några andra läkemedel, även receptfria sådana eller naturläkemedel. Detta kan påverka vilken typ av läkemedel du kan tänkas använda och hur de skall doseras. Ta vara på och följ deras goda råd!

Man bör alltid ta den lägsta doseringen av läkemedel och under en så kort tid som möjligt. Om du har följt doseringsanvisningarna på ditt receptfria läkemedel och din smärta blir värre eller inte förbättras behöver du ta kontakt med din läkare.

Applicera smärtstillande gel ansvarsfullt 

När du applicerar gel för smärtlindring, följ instruktionerna som står på förpackningen. Du kan också hjälpa till att skydda miljön efter applicering av smärtstillande gel ska man efter användning, se till att torka händerna med absorberande papper och slänga det använda papperet i papperskorgen innan du tvättar av händerna. Se till att produkten är helt absorberad innan du duschar eller badar.

Kasta inte några läkemedel i toaletten eller handfatet, läs mer i vår guide: ”Slänga läkemedel” om hur du hanterar läkemedel på ett ansvarsfullt sätt.

Låt oss behandla ansvarsfullt.

Topical Diclofenac GDS -P20