Hoppa till huvudinnehåll

Doseringsguide

Skrolla ner

När du använder smärtstillande läkemedel, rekommenderas det att man alltid pratar med läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal och alltid är noga med att läsa och följa bipacksedeln

En läkare som hjälper en patient att skapa en medicinplan

Skrolla ner

Smärtlindring: En guide till dosering av läkemedel

Även om smärtlindrande läkemedel både kan hjälpa dig att hantera din värk och att må bättre så är det viktigt att ta rätt mängd och att hålla sig till den rekommenderade dosen.

När man lindrar smärta, finns det inte en viss dosering som passar alla. Det som fungerar för en person kanske inte passar en annan. Skillnader i generell hälsa, diet, ålder och gener kan påverka mängden du kan använda av ett läkemedel1.

Så, vilken är den rätta dosen av ett läkemedel för att lindra din tillfälliga smärta och värk? Regel nummer ett: Läs alltid bipacksedeln och instruktioner om dosering och förvaring. Om det är någonting du inte förstår eller har några frågor, kontakta din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal för mer information.

När vi talar om dosering, menar vi hur mycket, hur ofta och hur länge man bör ta ett läkemedel. Forskare inom medicin spenderar mycket tid på att just studera vad som är en effektiv dosering av smärtstillande läkemedel. Tar du för lite ger det knappt någon lindring och tar du för mycket kan det ha negativa konsekvenser.

Om du är osäker på vilken dosering som passar dig, rådfråga din läkare, sjuksköterska eller en farmaceut. De kan ta hänsyn till faktorer utöver kön, ålder och vikt. Var noga även med att nämna om du har några allergier, medicinskt tillstånd eller tar några andra läkemedel, även receptfria sådana eller naturläkemedel. Detta kan påverka vilken typ av läkemedel du kan tänkas använda och hur de skall doseras. Ta vara på och följ deras goda råd!

Om du har följt doseringsanvisningarna på ditt receptfria läkemedel och din smärta blir värre eller inte förbättras behöver du ta kontakt med din läkare.

Applicera smärtstillande gel ansvarsfullt

När du applicerar gel för smärtlindring, följ instruktionerna som står på förpackningen och i bipacksedeln. Du kan också hjälpa till att skydda miljön och minska risken för att läkemedelsrester kommer ut i naturen. Efter applicering av smärtstillande gel, se till att torka av händerna med absorberande papper och släng det använda pappret i papperskorgen innan du tvättar händerna. Se till att produkten är helt absorberad innan du duschar eller badar.

Kasta inte några läkemedel i toaletten eller handfatet, läs mer i vår guide:"Kassera läkemedel” om hur du hanterar läkemedel på ett ansvarsfullt sätt.

  1. Topical Diclofenac GDS -P20