Läkemedelsinteraktioner
När du använder smärtstillande läkemedel rekommenderas det att man alltid pratar med apotekspersonal, läkare eller en sjuksköterska och alltid är noga med att läsa och följa instruktionerna i bipacksedeln
Vilka läkemedelsinteraktioner bör du vara medveten om?
Det finns tre huvudtyper av läkemedelsinteraktioner1 att tänka på:
- Interaktioner mellan olika läkemedel: Om man använder flera olika läkemedel eller läkemedel som innehåller samma eller liknande substans kan det uppstå en läkemedelsinteraktion. Det innebär att läkemedel kan påverka effekten av ett annat läkemedel och det finns en risk för otillräcklig eller utebliven effekt eller biverkningar. Om man tar läkemedel som innehåller samma typ av substans, kan det resultera i en överdos.
- Interaktioner mellan läkemedel och mat/dryck: Det är rätt osannolikt att du kommer att gå mer än några timmar utan att dricka eller äta. Därför är det viktigt att känna till läkemedlets kompatibilitet med mat eller dryck som t.ex. grapefruktjuice som kan påverka hur läkemedlet metaboliseras. 2
- Interaktioner mellan läkemedel och olika sjukdomstillstånd: Denna typ av läkemedelsinteraktion uppstår när ett medicinskt tillstånd som t.ex. högt blodtryck eller diabetes, orsakar skada genom att interagera med din medicinering3. Om du har typ 2 -diabetes visar forskning att det finns många läkemedelsförhållanden att uppmärksamma4. Diskutera alltid denna situation med din läkare innan du tar ny medicin. Interaktioner kan även ske med naturläkemedel, kosttillskott, livsmedel, alkohol samt tobak5. Läs bipacksedeln noga innan du använder ett läkemedel eller tala med läkare eller farmaceut för att undvika risk för läkemedelsinteraktioner.
Smärtstillande för äldre
Känsligheten för läkemedel ökar till följd av både åldrande och sjukdom, och det är vanligt att äldre använder många olika läkemedel. Detta ökar risken för biverkningar och att läkemedlen kan påverka varandra på ett ogynnsamt sätt6. När kroppen åldras påverkas också förmågan att ta hand om och bryta ner ett läkemedel. Det gör att läkemedel försvinner långsammare ur kroppen och därmed blir effekten av läkemedlet starkare, vilket kan leda till biverkningar.
Därför är det viktigt att anpassa behandlingen och eventuellt sänka dosen. Annars är risken för överdosering eller biverkningar stor. Läs alltid bipacksedeln noga och diskutera din läkemedelsbehandling med din läkare eller apotekspersonal för att minska risken för negativa effekter av polyfarmaci.
Värktabletter gravid eller ammar
Ibland kan du behöva läkemedel när du är gravid eller ammar. Det är då viktigt att ta reda på om läkemedlet kan påverka det ofödda eller ammade barnet. Vissa läkemedel går bra att använda, men inte alla. Detsamma gäller receptfria läkemedel, naturläkemedel och växtbaserade läkemedel. Tala med din läkare eller barnmorska innan du använder smärtstillande läkemedel under graviditet och amning, och läs bipacksedeln noga7.
Värktabletter och alkohol
Förutom läkemedelsinteraktioner är det viktigt att vara medveten om effekterna av att ta smärtstillande läkemedel med alkohol. Det kan vara olämpligt att kombinera läkemedel och alkohol och i vissa fall kan det till och med vara livsfarligt. Om du regelbundet dricker alkohol bör du tala med din läkare innan du tar smärtstillande läkemedel. Alkohol kan påverka levern så att den bryter ner vissa läkemedel snabbare, framför allt om du dricker alkohol ofta. Det kan göra att effekten av läkemedlet blir svagare. Risken för att skadas av de ämnen som bildas när läkemedlen bryts ner i kroppen ökar också. Alkohol kan också göra att levern bryter ner en del läkemedel långsammare. Då kan halten av läkemedlet i blodet bli högre än vanligt. Det kan göra att läkemedlets effekten blir starkare och att risken för biverkningar ökar8. Berusningseffekten av alkohol ökar inte genom tillägg av smärtstillande läkemedel.
Läs alltid bipacksedeln noggrant före användning.
- Drug Interaction Checker, Drugs, https://www.drugs.com/drug_interactions.html accessed 14.06.21
- Grapefruit Juice and Some Drugs don’t Mix, FDA,https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/grapefruit-juice-and-some-drugs-dont-mix accessed 19.08.21
- https://www.fda.gov/drugs/resources-you-drugs/drug-interactions-what-you-should-know accessed 18.08.21
- Drug Disease and Drug Interactions, BMJ, https://www.bmj.com/content/350/bmj.h949 accessed 14.06.21
- https://regionuppsala.se/samverkanswebben/for-vardgivare/kunskapsstod/lakemedel/lakemedelssakerhet/interaktioner/
- https://www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/aldre/aldres-halsa/aldre-och-lakemedel/
- www.1177.se
- www.1177.se